De oorsprong en onderzoek naar de uitbraak
Een recent rapport concludeert dat de Britse grootste uitbraak van STEC 0145 E. coli, die tussen mei en november vorig jaar 293 mensen trof en dertien slachtoffers eiste, waarschijnlijk werd veroorzaakt door Britse kropsla uit verpakte sandwiches. Ondanks uitgebreide onderzoeken is het de autoriteiten niet gelukt om met zekerheid vast te stellen hoe de besmette slasoorten de bron van de infectie werden.
De besmetting leidde tot een scala aan ernstige symptomen, waaronder diarree, buikkrampen, braken en koorts. Bij twee van de getroffen personen resulteerden de infecties in de dood. Van de patiënten die in het ziekenhuis moesten worden opgenomen, had bijna de helft complicaties, zoals het Hemolytisch Uremisch Syndroom, dat nieraandoeningen kan veroorzaken. Daarnaast ontwikkelden elf personen deze complicaties.
Detectie en respons
De snelle toename van STEC 0145-gevallen, die via routineziektenmonitoring werd vastgesteld, bracht verschillende overheidsinstanties in heel het Verenigd Koninkrijk samen voor een uitgebreide analyse. Door het bestuderen van de eetgewoonten van de slachtoffers en verdere wetenschappelijke onderzoeken identificeerden ze drie fabrikanten van sandwiches. De meest gerapporteerde soorten omvatten sandwiches met spek, sla en tomaat, evenals kip salade sandwiches.
Identificatie van de besmette componenten
Het onderzoek wees uit dat de Britse Apollo-sla van gekweekte slasoorten een waarschijnlijk besmette ingrediënt was. Als voorzorgsmaatregel voerden de drie fabrikanten vrijwillige en preventieve terugroepacties uit.
Technologie en impact van het onderzoek
Het gebruik van volledige genomesequentie (whole genome sequencing) speelde een cruciale rol in het koppelen van de verschillende besmettingsgevallen. Dit maakte het mogelijk om de omvang van de grote nationale uitbraak helder in kaart te brengen.
Amy Douglas, hoofd-epidemioloog bij het UK Health Security Agency, benadrukte dat whole genome sequencing essentieel is in het sneller opsporen en stilleggen van uitbraken dan ooit tevoren. Ze legde uit dat bij de detectie vaak de besmette voedingsmiddelen al niet meer beschikbaar zijn om te testen—omdat ze al gegeten of weggegooid zijn—waardoor het moeilijk wordt om de bron te bevestigen.
Toekomstperspectieven en zeldzaamheid
Douglas beschouwde STEC 0145 als een ‘groeiende bedreiging’, die nu een van de meest voorkomende typen Shiga toxin producerende E. coli is die men detecteert. De afgelopen jaren is er een aanzienlijke stijging geweest in het aantal E. coli-gevallen in het Verenigd Koninkrijk.



